Öldöklő küzdelemben gyűrtük le az újpestieket, s készül-hetünk az elődöntőre.

 
Közel tizenöt perces késéssel kezdődött a két találkozó után egy-egyre álló párharc mindent eldöntő harmadik meccse, mivel a bemelegítést a vendégek egyik erős embere által letépett gyűrű cseréje szakította félbe. Mindez úgy tűnt az újpestieket zavarta meg jobban, a feldobás után ugyanis hamar ellépett rozsdásan kezdő riválisától a Piukovics Bálint-Herendic kettős találataira építve 9–4-es rajtot produkáló tarjáni alakulat. Sokáig mindazonáltal nem tartott ki a kezdeti lendület, a nyitó felvonás közepétől hazai oldalon egyre több hiba csúszott a játékba, amit a szép lassan magára találó újpesti gárda rendre kosarakkal büntetett. A támadásban több lábon álló, s a pillantok alatt hét pontot berámoló Széphelyi személyében egy nem várt nyerőembert is előrántó Csupics-csapat a játékrész végére immár a vezetést is magához ragadta, s csupán az előző találkozón látott gyengélkedését mindenképpen feledtetni kívánó Herendic egyéni alakításainak volt köszönhető, hogy három egységnél nem alakult ki nagyobb differencia. A mieink remeklő karmestere ennyivel azonban még nem érte be, s a folytatásban egy 10–0-ás negyedzáró-negyednyitó rohamot levezényelve együttesét ismét nyeregbe segítette. Más kérdés, hogy az eszközökben szokásuk szerint ezúttal sem válogató, „csípő-harapó” (később majd a szándékos rúgásig is eljutó), komoly színészi alakításokat bemutató lilamezesek 27–20 után egykettőre kipenderítették onnan a komolyabb előny birtokában ismét leblokkoló tarjániakat, akiknek a nagyszünetig már nem is sikerült újból összekapniuk magukat (36–41).
A fordulás után a Piukovics Bálint-Hajdu páros vette vállaira az öltözőben minden bizonnyal alapos fejmosásban részesített piros-feketéket, akik egy tekintélyt parancsoló 17–5-ös futással nyitották a harmadik tíz percet. Az ádázul küzdő „tigriseket” mindenesetre különösebben ez sem ingatta meg, továbbra is mindent megpróbáltak, olyakor a sportszerűség látszatára sem ügyelve. A parádézó Herendicre kimondottan „utaztak” a vendégek, Franczva például nemes egyszerűséggel felrúgta a mellette már elfutó ellenfelet. Bár a sípos trió a magáról megfeledkezett újpesti centert azonnal az öltözőbe parancsolta, a kiállítás körüli hercehurca az SKSE csapatát mintha riválisánál is jobban kizökkentette volna. A lendület ismét oda lett, s a negyed végén nagyon úgy tűnt, hogy a látogatóknak sikerül újfent a számukra kedvező irányba terelniük a meccset. A helyenként nem a legszimpatikusabban, ám meg kell hagyni igen hatékonyan játszó Surmann Gábor sorozatos találataival a különbség az utolsó kisszünetre nyolc pontról mindössze háromra apadt, vagyis a döntés a záró etapra maradt (63–60). Melyet azonban az előzőekhez hasonlóan ismét jobban kezdtek a hazaiak, akik a hasznosan kosárlabdázó Boinitzer és a gólerős Piukovics Bálint villanásainak köszönhetően pár perc játék után már ismét megnyugtatóbb, 72–64-es vezetést birtokoltak. S bár a kapitulációtól mereven elzárkózó látogatók a hátralévő időben is „becsülettel” tördelték a játékot és az ellenfelet, az utolsó tizennyolc pontjából tizennégyet büntetőből elérő tarjáni legénységnek nehezen megszerzett előnyét, a klasszisteljesítménnyel kirukkoló Herendic (32 pont, 10-10 lepattanó és kiharcolt hiba, 8 gólpassz, 5 labdaszerzés, 54-es teljesítményindex) vezérletével, ezúttal egészen a játékrész végéig sikerült megőriznie. A rendkívül küzdelmes, feszült hangulatú, a sportág szépségeiből keveset megmutató párharcot így végül kettő-egy arányban az SKSE nyerte, ezáltal az Ughy-gárda készülhet az alapszakasz-győztes Vásárhelyi Kosársuli elleni elődöntőre. Ahol remélhetőleg már ismét csak a kosárlabdáé lesz majd a főszerep…
 
NB I/B, Zöld-csoport, negyeddöntő, 3. mérkőzés
Salgótarjáni KSE – Újpest-Megyeri Tigrisek 90–84 (19–20, 17–21, 27–19, 27–24)
Salgótarjáni Városi Sportcsarnok, 250 néző, vezette: Győrfi, Gergely, Domán.
Salgótarján: HERENDIC 32, PIUKOVICS B. 27/3, Kovács M. 4, Joó 1, HAJDU 19/3. Csere: Csabák 1, BOINITZER 6, Póczos M., Kovács D. Edző: Ughy Albert.
Újpest: SURMANN P. 21/3, SZÉPHELYI 17/12, Djurasevics 11, SURMANN G. 27/9, Franczva 6. Csere: Takács G. 2, Nagy R., Pollák. Edző: Stevan Csupics.
Az eredmény alakulása. 4. perc: 9–4, 8. perc: 17–18, 12. perc: 27–20, 15. perc: 29–29, 19. perc: 33–39, 24. perc: 47–46, 27. perc: 58–50, 34. perc: 72–67, 37. perc: 79–75.
Kipontozódott: Széphelyi (40.). Kiállítva: Franczva (25.).
A párharc győztese: a Salgótarjáni KSE, 2–1-es összesítéssel.
 
Ughy Albert: – Ma a kosárlabda diadalmaskodott, gratulálok a fiúknak a négy közé jutáshoz. Az újpestieknek sok sikert a továbbiakban. Hajrá SKSE!
Stevan Csupics: – Gratulálok a salgótarjániaknak és sok sikert kívánok riválisunknak a folytatásban! A mérkőzésen történtekről inkább nem szeretnék mondani semmit.

Következő mérkőzés

Salgótarjáni KSE

Ceglédi KE

 2024. március 31., vasárnap, 18.00 óra

Salgótarjáni KSE (2023/2024)

SKSE... több, mint kosárlabda! Mert Salgótarján megérdemli!

Legutóbbi cikkek

Kapcsolat

Cím: 3100 Salgótarján
Mártírok út 1.

Mobil: +36 70 366 9127

Email: .