Remek hangulatú meccsen, egy roppant szívós rivális ellen gyűjtöttük be a győzelmet.

 

Az NB I/B felsőházi küzdelmeinek új vezetőedzővel és megerősített kerettel nekiváló SKSE, a gárdát a felkészülés hajrájában sújtó egészségügyi problémák dacára is, a jó szezonkezdés reményében látta vendégül pénteken este a Piros-csoport élcsapatai közé tartozó Vasas Akadémia együttesét, s egy rövid ismerkedő szakaszt követően, az önkéntes száműzetéséből visszatérő „B-közép” fergeteges bíztatásától kísérve, a piros-feketék hamar magukhoz is ragadták a kezdeményezést. A nyitó felvonás derekán a mieink egy Sömenek és Karanfilovszki tripláira, valamint Boinitzer zsákolására alapozott 13–0-ás rohammal lepték meg a megtorpanó vendégeket, így azután a játékrész hajrájába fordulva máris kétszámjegyű különbség választotta el egymástól a feleket (17–6). Csakhogy Faragó Péternek, úgy tűnt, még éppen idejében sikerült ébresztőt fújnia, s a folytatásban lassan, de biztosan apadni kezdett a támadójátékukon pontosító, védekezésükön szigorító látogatók hátránya. Miközben hazai oldalon a tizenhét egységével együttese első félidei ponttermésének több mint a felét magára vállaló Sömenek igencsak magára maradt, a remekül működő Moravcsik-Andrássy páros kapcsolat eredményeként angyalföldi részről egyre szaporábban potyogtak a kosarak. A félidő utolsó négy percében pedig teljesen állva hagyta a tarjániakat a Vasas Akadémia együttese, amely, 11–0-ás záró etapot produkálva, immár hatpontos vezetés birtokában vonulhatott pihenőre (30–36).
A harmadik periódust viszont, főként Boinitzer agilitásának köszönhetően, hét tarjáni pont vezette be, s mivel ekkortájt a továbbra is igen eredményes Sömenek mellett az első húsz percben szinte teljesen észrevétlen maradó Herendic is egyre inkább aktivizálni kezdte magát, 39–39 után állandósulni látszott az SKSE pár lépésnyi előnye. A Csupics-csapatnak egyszer-egyszer ugyan sikerült nyolc-kilenc egységgel is „elszaladnia”, ám a helyenként tanárian játszó Moravcsik minduntalan tett róla, hogy ne dőljön el idejekorán a változatos, s – a játékvezetők egy-egy érthetetlen ítéletének is betudhatóan – magas hőfokú csata. A végső szakasznak 57–53-as állásról rugaszkodtak neki a felek, ám a sokadik remek Sömenek-Herendic összjátékot, valamint a kézsérülése után még kicsit óvatosabban mozgó Piukovics tripláját követően a mieink kisvártatva már ismét kilenc ponttal vezettek. Megnyugodniuk mindazonáltal továbbra sem lehetett, Moravcsik hármasával és Andrássy öt pontjával ugyanis a végjátékhoz érve már ismét ott lihegtek a nyakukban a szívós vendégek (65–63). Ekkor azonban elkövetkezett Berkics Bence „nagyjelenete”: a tarjáni bedobó előbb parádésan blokkolta a ziccerbe keveredő Radicsot, majd pár pillanattal később a túloldalon remek triplát dobott. Ezzel pedig, mint kiderült, a legfontosabb kérdések el is dőltek, a saját szempontjukból épp a legrosszabbkor megroppanó piros-kékek ugyanis a hátralévő időben már egyetlen kosarat sem szereztek. Hazai részről ellenben a mezőny legjobbjának bizonyuló Sömenek (25 pont, 19 lepattanó), illetve a második félidőre jelentősen feljavuló Herendic is elhelyezett egy-egy „idegnyugtatót”, így az szurkolók részéről a lefújás után nagy ünneplésben részesített SKSE végül kilencpontos győzelemmel zárta a küzdelmes összecsapást hozó idénynyitót.
Folytatás hétfőn este hat órától Debrecenben, az NB II-es DEAC II. elleni Hepp Kupa mérkőzésen.  
 
NB I/B, Piros-csoport, 1. forduló
Salgótarjáni KSE – Vasas Akadémia 72–63 (21–14, 9–22, 27–15, 15–12)
Salgótarjáni Városi Sportcsarnok, 300 néző, vezette: Rácz Zs., Menyhárt, Drenyovszki.
Salgótarján: HERENDIC 17/3, Karanfilovszki 6/6, BOINITZER 9, SÖMENEK 25/6, Hajdu 2. Csere: Berkics 3/3, Csabák 2, Szanyi 5/3, Piukovics B. 3/3. Edző: Sztevan Csupics.
Vasas Akadémia: MORAVCSIK 14/3, Boros 13/3, Sólyom, ANDRÁSSY 17, Kelenföldi. Csere: Debreceni D. 6, Csík Richárd 4, Barócsi 1, Steier B., Radics 8. Edző: Faragó Péter.
Az eredmény alakulása. 4. perc: 4–6, 7. perc: 17–6, 13. perc: 23–19, 16. perc: 30–25, 19. perc: 30–36, 24. perc: 45–39, 28. perc: 50–47, 32. perc: 62–53, 36. perc: 65–63.
 
Sztevan Csupics: – Azt gondolom a közönség egy remek kosárlabda mérkőzést láthatott, két jól játszó csapattal. Talán az döntött a javunkra, hogy a második félidőben jobb döntéseket hoztunk és védekezésben is feljavultunk. Nagyon köszönöm a bíztatást szurkolóinknak, gratulálok a fiúknak, és sok sikert kívánok a folytatásban a Vasas csapatának!
Faragó Péter: – Gratulálok a salgótarjániaknak, hogy megnyerték az első hazai mérkőzésüket! Nekünk sajnos a kulcspillanatokban kevésbé sikerültek a megoldásaink.

Következő mérkőzés

Jászberényi KSE

Salgótarjáni KSE

2024. április 17., szerda, 19:00 óra

Salgótarjáni KSE (2023/2024)

SKSE... több, mint kosárlabda! Mert Salgótarján megérdemli!

Legutóbbi cikkek

Kapcsolat

Cím: 3100 Salgótarján
Mártírok út 1.

Mobil: +36 70 366 9127

Email: .