Nem könnyű a helyzet, de a bajnoki szereplés feltételei egyelőre biztosítottak.
 
A hét végén megkezdi szereplését az NB I/B-s pontvadászat Piros csoportjában felnőtt együttesünk. Dániel Péter legénysége a nyitányon az újonc Debreceni EAC U23 csapatát látja vendégül. A Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban pénteken este hat órakor kezdődő összecsapás kapcsán Dániel Tamás klubmenedzserrel beszélgettünk.
– Korábbi eredményeitől elmaradva, a 2021/2022. évi NB I/B Piros csoportos bajnokságban csupán a kilencedik helyen zárt együttesünk. Miként értékeli az elmúlt idényt?
– Egy rendkívül kusza év áll mögöttünk, hisz annak ellenére, hogy a vége jobban sikerült, mint remélni lehetett, az alapszakasz nagy része igazi vesszőfutás volt számunkra. Így utólag azt látom, hogy nem volt rend a pályán, nem volt meg a hierarchia és alapvetően motiválatlanul, kedvetlenül játszottunk. Jobban mondva, inkább csak letudtuk a meccseket, aminek meg is lett az eredménye. Azért volt érthetetlen egy ilyen szintű mélyrepülés, mert szerintem, és mások szerint is, jó volt a játékosállományunk. Ezt mutatja az a tény is, hogy gyakorlatilag a csapat nagy részét megtartottuk és csak három új játékos érkezett a nyáron, akik közül az egyik, Dominik Herendic, korábban már szintén lehúzott három évet nálunk. Egyébként annyi hozzátartozik az igazsághoz, hogy az utolsó tíz mérkőzésünk már mutatott valami pozitív képet és ugye ezáltal tudtuk biztosan megtartani a Piros csoportos helyünket is. Az is látszott viszont, hogy új lendület, új elképzelés kell ahhoz, hogy feljebb lépjünk, visszatérjünk az élmezőnyhöz.
– Az előbbiek alapján nem tűnik meglepőnek, hogy a holtidényben edzőváltásra szánták el magukat. A távozó Király Máriót az klub korábbi játékosa, Dániel Péter váltotta a kispadon, aki meglehetősen határozott elképzelésekkel vetette bele magát a munkába.
– Valóban a legjobbkor jött az egyik legsikeresebb utánpótlásedzőnk elképzelése, aki, a nagycsapat szakmai irányítását is átvéve, arra tett javaslatot, hogy egy merőben új játékstílus felépítése és rengeteg munka elvégezése által ismét egy stabil és nyerni tudó gárdát hozzunk össze. Ráadásul az itt maradt és érkezett játékosok mellé jónéhány fiatal helyi tehetséget is felhozott a felnőtt keretbe, ami egyrészt kifejezetten szívet melengető, másrész pedig új távlatokat nyit a salgótarjáni kosárlabda előtt. Így meglátásom szerint egy nagyon egészséges mix jött létre, mert mind az itt maradt játékosok, mind az újonnan érkezettek és a fiataljaink mennyiségben és minőségben is komoly erőt képviselnek. A stáb is csaknem teljes, csupán a szakmai irányításba keresünk még egy olyan, szintén fiatal és ambiciózus trénert, akivel vezetőedzőnk megoszthatja a megnövekedett terheket. Nagyobb feladatkört kap ugyanakkor a továbbiakban Orbay Csaba, aki ez idáig a technikai ügyekért volt leginkább felelős, de most egy általános, operatív vezetője lesz a csapatnak. Az én tisztem pedig a háttérmunka irányítása lesz, hogy biztosítva legyen mindaz, amire a felnőtt-, illetve utánpótláscsapatoknak szükségük van. Az elmúlt hetek tapasztalata azt mutatja, hogy ezek jó döntések voltak és sokkal gördülékenyebben megy a munka, amiből aztán van bőven.
– Milyen várakozásokkal tekint a pénteken rajtoló új idény elé?
– Nagyon sokat dolgoztak a fiúk az elmúlt hét hétben, részben fizikálisan, részben pedig fejben kellett összerakni azt az új rendszert, amit nem sokan játszanak Magyarországon, de akár azt is mondhatom, hogy Európában. Természetesen a csapat nincs kész, még jó pár hétnek, hónapnak kell eltelnie, hogy minden a helyére kerüljön, de úgy látom, hogy ez is rendben lesz. Nem könnyíti a helyzetünket, hogy nem könnyű a helyzet, gondolok itt arra, hogy az utóbbi években mindig tojt nekünk valamit a nyuszi, ami nehezítette az életünket és nincs ez másként most sem. Mindenki tudja már kívülről, hogy milyen problémák halmozódtak fel, amelyek a sportban véleményem szerint többszörös negatív erővel fognak hatni. Egyelőre azonban tudunk dolgozni, a sportcsarnokunk megvan és működik, így azt gondolom, hogy fel tudtunk készülni a bajnokságra.
– Melynek nyitányán egy olyan gárdát látunk vendégül, amellyel kapcsolatban igencsak friss élményekkel rendelkezünk.
– Igen, a sors ugyanis úgy hozta, hogy hat nappal a Debrecen elleni hazai bajnoki előtt a tiszaújvárosi tornán pont velük játszottuk a döntőt és maradtunk alul néhány ponttal. Ez azonban egyáltalán nem gond, annál is inkább, mert több olyan dolgot kipróbáltunk ellenük, amit eddig még soha. Ráadásul olyan felállásban játszottunk a mérkőzés nagy részében, ami szintén nem az, mint amit esetleg erőltetnünk kellene, de ugye amúgy is tudjuk, hogy a bajnoki meccs az más. Biztos vagyok abban, hogy nagyon motiváltak, nagyon harapósak leszünk, ami ugye tavaly kifejezetten hiányzott a társaságból. Egyébként jó a hangulat, örömmel, nagy lendülettel végzik a munkát a fiúk, nagyon pozitívnak látom a hozzáállásukat és kifejezetten egységesnek, egyirányba húzónak a csapatot. Az is biztos, hogy nem leszünk még csúcsformában, de az első bajnoki, hazai környezetben azért kötelezettségekkel jár. Remélhetőleg sok szurkolónk, nézőnk lesz kíváncsi az új stílusra, a megerősödött SKSE-re és nyilván az utóbbi évek legnagyobb számú fiatal tarjáni kontingensére. A tavalyi évben már sokszor voltam vele úgy, hogy inkább meg sem nézem a meccseinket, mert csak negatív élményt hoz, most viszont ismét úgy érzem, hogy érdemes lesz ott lenni az összecsapásainkon.

Következő mérkőzés

Salgótarjáni KSE

Jászberényi KSE

2024. április 19., péntek, 16:30 óra

Salgótarjáni KSE (2023/2024)

SKSE... több, mint kosárlabda! Mert Salgótarján megérdemli!

Legutóbbi cikkek

Kapcsolat

Cím: 3100 Salgótarján
Mártírok út 1.

Mobil: +36 70 366 9127

Email: .