Magabiztosan, csaknem végig vezetve vettük el a DEAC hazai veretlenségét.
 
Idei utolsó bajnoki fellépésükön a kiváló újoncszezont produkáló, ráadásul saját pályáján már szinte az összes élcsapatot – beleértve az egyetlen vereségét éppen az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban elszenvedő listavezető NKA Pécset is – móresre tanító DEAC U23 otthonába látogattak a tarjániak, akik az eltiltását letöltő Nshibával a soraikban, viszont a bemelegítést ugyan megkezdő, ám lábsérülése miatt a játékra végül nem vállalkozó Hargitai nélkül vágtak neki a szerda koraesti összecsapásnak. Melynek első percei úgymond a fogáskeresés jegyében teltek, a piros-feketék jó ideig kizárólag büntetőkből voltak eredményesek, míg a házigazdák ekkortájt leginkább Fábián centerjátékára építettek. A nyitó negyed derekán azután, Dragasevics és Vas-Teplán révén, vendégoldalon gyors egymásutánban három tripla is beakadt, aminek köszönhetően végül minimális előnnyel vonulhatott rövid pihenőre a Dániel-csapat (15–16). A második felvonást debreceni kosarak vezették be, a folytatásban viszont, egy Nshimba öt pontjára épített 10–2-es futással hamar visszaragadta a vezetést, Herendic sorozatos dupláival pedig a játékrész hajrájába fordulva immár egy kerek tízessel lépett el támadásban gyengélkedő riválisától az SKSE együttese. S bár Balázsiék a hátralévő időben, olykor a sportszerűség határait feszegetve, mindent elkövettek, hogy kizökkentsék ritmusukból a mieinket, Dragasevics négypontos játéka, valamint Herendic újabb találatai végül egy 18–4-es tarjáni rohamot, s 31–46-os félidei állást eredményeztek.
A DEAC fiataljai által a harmadik periódus elején bevetett területvédekezés ellenben, úgy tűnt, nyerő húzásnak bizonyulhat, hogy mást nem mondjunk az első szűk öt percben mindössze három pontra volt képes a zóna ellen meglehetősen statikusan támadó, kinti dobásait sorra elhibázó tarjáni alakulat. Szerencsére azonban a védőmunkára a túloldalon sem lehetett különösebb panasz, Takács szabályos időközönként bepötyögtetett közeli találatai pedig arra azért elegendőnek bizonyultak, hogy a piros-feketék az utolsó rövid pihenőhöz közeledve is lőtávolon kívül tartsák vendéglátóikat. A kisszünet előtt mindazonáltal öt pontot még lefaragott hátrányából Andjelko Mandics legénysége, amely ráadásul lendületét a záró szakasz elejére is átmentette. Hőgye triplája hosszú idő után ismét egyszámjegyűre redukálta a különbséget, s bár Molnár, Geiger és Dragasevics pontjaival az SKSE hamar visszaverte ezt a felzárkózási kísérletet, 49–63 után a hazaiak egy 9–0-ás rohammal ismét nyilvánvalóvá tették, hogy a maguk részéről még mindig nem tartják lefutottnak a meccset. A mezőny legjobbjának bizonyuló Dragasevics újabb villanása éppen ezért 58–63-nál komoly idegnyugtatóként hatott, Takács centergóljával és Molnár ziccerével pedig a mieinknek a hajrába fordulva immár végképp sikerült megtörniük a debreceni csapatot. A bravúros sikerüket a végjátékban Vas-Teplán és Takács révén bebiztosító tarjániak a mérkőzés egészét tekintve teljesen megérdemelten diadalmaskodtak, s így ötvenszázalékos mérleggel, rájátszást érő helyről vághatnak majd neki a január eleji folytatásnak.  
 
NB I/B, Piros-csoport, férfiak, 14. forduló
Debreceni EAC U23 – Salgótarjáni KSE 65–76 (15–16, 16–30, 14–9, 20–21)
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 50 néző, vezette: Vadász, Borgula, Drenyovszki. 
DEAC U23: Kenéz 10, Neuwirth 7, Balázsi, Kovács Á. 8, Fábián 8. Csere: HŐGYE 13/9, Ságodi 9/3, Pollák B. 6, Hegedűs B. 2, Magyari 2, Hibján, Varga S. Edző: Andjelko Mandics. 
Salgótarján: HERENDIC 17, Vas-Teplán 9/9, DRAGASEVICS 26/15, Kuttor, Takács A. 12/3. Csere: Molnár M. 4, Monye M., Nshimba 5/3, Geiger 3/3. Edző: Dániel Péter. 
Az eredmény alakulása. 4. perc: 6–8, 8. perc: 13–14, 14. perc: 22–26, 18. perc: 29–39, 24. perc: 35–49, 28. perc: 43–55, 32. perc: 49–60, 36. perc: 58–63. 
 
Andjelko Mandics: – Nagyon sajnálom a vereséget, de őszintén szólva ma nem érdemeltünk győzelmet. Az első félidőben negyvenhat pontot kaptunk, ami megengedhetetlen, különösen hazai pályán. A fordulás után rendezni tudtuk sorainkat védekezésben, de a dobószázalékunkon nem sikerült számottevően javítanunk.
Dániel Péter: – Hatalmas gratuláció a csapatnak, egy nehéz mérkőzést nyernünk meg idegenben, ráadásul egy élmezőnyhöz tartozó riválist sikerült felülmúlnunk, ami az odavágók alatt egyszer sem jött össze. Győzelmünk értékét növeli, hogy kezdőcsapatunk egyik tagjának közvetlenül a mérkőzés előtt történt kiesése miatt némileg felborult és beszűkült a rotációnk, de ezt is nagyon jól reagáltuk le. Voltak persze olyan szegmensei is a játéknak, amiben ezúttal gyengébben teljesítettünk, gondolok itt elsősorban a védőlepattanók csapatszintű összegyűjtésére, hiába hajszoltuk ugyanis sokszor nehéz dobásokba a debrecenieket, folyamatosan hagytuk, hogy visszaszerezzék a labdát és újra kísérletezzenek. Erre a későbbiekben mindenképpen jobban oda kell figyelnünk. Nem csak azért különösen örömteli ez a siker, mert vissza tudtunk vágni a DEAC együttesének, amivel egyébként ellenfelünk hazai veretlenségi sorozatát is megszakítottuk, hanem azért is, mert így jó hangulatban, pozitív élményekkel vonulhatunk rövid karácsonyi pihenőre. Most fújhatunk egy pár napot, de nincs megállás, már a két ünnep között is folytatjuk a munkát, s készülünk a következő, MAFC elleni hazai bajnoki találkozónkra.

Következő mérkőzés

Debreceni EAC U23

Salgótarjáni KSE

2024. április 29., hétfő, 16.00 óra

Salgótarjáni KSE (2023/2024)

SKSE... több, mint kosárlabda! Mert Salgótarján megérdemli!

Legutóbbi cikkek

Kapcsolat

Cím: 3100 Salgótarján
Mártírok út 1.

Mobil: +36 70 366 9127

Email: .