Szeretnénk szakítani az utóbbi évek „hagyományával” az idénynyitón.
 
Az előző két esztendőhöz hasonlóan a hét végén rajtoló 2024-2025-ös bajnoki évadban is a DEAC U23-as együttese ellen vívja idénynyitó találkozóját együttesünk. A debreceni Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban vasárnap délután fél hatkor kezdődő összecsapás előtt Dániel Péter vezetőedzőt a felkészülés hajrájának legfontosabb történései mellett az új szezonnal kapcsolatos várakozásairól kérdeztük.
– Legutóbb, szűk két hete, arról beszéltél, hogy a felkészülés megfelelő ütemben halad, azonban még akadnak olyan játékelemek, főként támadásban, amelyek csiszolásra szorulnak. Sikerült minden munkát elvégezni, amit szerettél volna, milyen állapotban várja a csapat a bajnoki rajtot?
– Igen, az elmúlt két hétben inkább a támadójátékunk csiszolása volt fókuszban. Azt gondolom, hogy egyre inkább megtaláljuk mindenki helyét a rendszerben és a nyáron szerződtetett játékosok is kiismerik már magukat az új szisztémában. Sajnos a főpróbán nem tudtunk igazi főpróbát tartani, hiszen a múlt pénteki, tiszaújvárosi összecsapásról két meghatározó emberünk is hiányzott, valamint légiós sem volt velünk, így elég felforgatott rotációval dolgoztunk.
– Az egészségügyi problémákkal küzdő Tyler Stewart kényszerű távozása miatt az utolsó napok fontos feladata volt az új külföldi játékos felkutatása. A hét közepén meg is érkezett Salgótarjánba a szintén amerikai Antrell Charlton, aki kicsit más profilú kosárlabdázónak tűnik elődjénél. Kérlek mutasd be pár mondatban az új szerzeményt.
– Az elmúlt napokban, hetekben rengeteg háttérmunkát kellett végeznie a vezetőségnek és nekem is, hogy a lehető leggyorsabban tudjunk reagálni erre a nem mindennapi helyzetre. Öröm az ürömben, hogy néhány edzőmeccs alapján jobban meg tudtuk ítélni azt, hogy pontosan milyen típusú játékosra van még szükségünk. Antrell egy igazi „svájci bicska” volt az egyetemen. Többféle szerepben is csapata vezére tudott lenni, volt neki hat bedobott triplás meccse, de volt olyan is, amikor nagyon masszív mezőnymunkával vette ki a részét csapata sikeréből. Nekünk még pont egy ilyen kosárlabdázó hiányzott a rotációból: egy elől-hátul sokoldalú, plusz variációs lehetőségeket biztosító periméterjátékos.
– A Piros-csoport mezőnye három helyen változott az előző idényhez képest, az A-csoportba frissen feljutott PVSK, a Zöld csoportba „lebukott” Budafok, illetve a szerepléstől anyagi problémák miatt visszalépett Cegléd helyére az élvonalnak hosszú évtizedek után búcsút intő Kaposvár és az NB I/B alsóházának előző évi aranyérmese, a Dávid Kornél KA lépett. Miként ítéled meg előzetesen a fentiek okán ezúttal tizenhárom csapattal rajtoló pontvadászat erőviszonyait?
– A Piros csoport már évek óta egy nagyon magas színvonalú pontvadászat. Az idei edzőmérkőzésekből is látszik, hogy az élvonal és a másodosztály között a legnagyobb különbség a légiósok létszáma. Minden csapat profi körülmények között készül a mindennapokban, folyamatosan törekednek saját rendszerük csiszolására, de emellett az ellenfél erősségeiből is készülnek videózással, meccstervvel. Jól mutatja a bajnokság komolyságát, hogy idén már a csapatok több mint fele idegenlégióssal vág neki a pontvadászatnak.
Kaposváron nagyon mély magyar magot raktak össze, ami mellé egy meghatározó amerikai légióst igazoltak. A főváros „nagyágyúi”, a MAFC és a Vasas évek óta magas szinten teljesítenek, idén sem várom ezt másképp, hiszen nagyjából egyben tartották a keretüket.  A negyeddöntős pályaelőnyért szeretne még küzdeni a nyáron megerősödő Óbudai Kaszások és Fót, valamint a BKG és a Nyíregyháza is. A debreceniek U23-as csapata mindig kérdéses, hiszen ha teljes kerettel érkeznek egy összecsapásra, bárki ellen érdemi esélyeik lehetnek. A feljutó DKKA talán az idei kiírás legrutinosabb csapata lesz, akik kiegészülnek több tehetséges fiatallal is. A Miskolc az állandóságban bízik, csak minimális átalakulások történtek a keretben. Tavaly is nagyon veszélyesek voltak, pláne hazai pályán. A Jászberény és a TF olyan fiatalokat szerződtettek, akik idén mutathatják meg azt, hogy minőségi Piros csoportos játékosok, ezt az ambíciót, bizonyítási vágyat egészíti ki mindkét csapatnál több harcedzett veterán, akik már többször is bizonyították, hogy a bajnokság krémjéhez tartoznak és akár egyedül is képesek eldönteni egy-egy mérkőzés kimenetelét.
 
09272
 
– Hol látod a mi helyünket ebben az erős mezőnyben, milyen elvárásaid vannak a csapattal szemben játékban és eredményesség tekintetében?
 – Nagyon sűrű mezőnyt vizionálok jelenleg. Azt gondolom, hogy most tényleg nem lesz egy, vagy két kiemelkedő csapat, éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy jól rajtoljunk és ne kerüljünk már a bajnokság elején lépéshátrányba. Konkrét célt nem határoztunk meg eredmény tekintetében, de azt gondolom – és itt szerintem beszélhetek a vezetőség, illetve a játékosok nevében is –, hogy versenyben kellene lennünk a playoff helyek egyikéért. Nem szabad magunkat megint abba a helyzetbe hozni, hogy mások kezébe kerüljön a sorsunk az alapszakasz végén.
– Akárcsak tavaly, illetve két esztendeje, idén is a DEAC U23-as együttese ellen kezdjük meg bajnoki szereplésünket. A legutóbbi két alkalommal nem jártunk sikerrel a cívis fiatalok ellen, mi kell ahhoz, hogy ezúttal másként legyen?
– Közhelyesen hangzik, de a DEAC U23-as együttese tényleg nagyon kellemetlen első ellenfél. Nagyon tervezhetetlen gárda, hiszen, ha jól tudom, mindössze egy edzőmérkőzést játszottak le teljes kerettel. A meghatározó játékosaik az A-csoportos csapattal készültek a szezonra, nélkülük pedig egészen más a mutatott játék. Nem tudni, hogy éppen milyen összeállításban állnak majd ki és milyen motivációval. Arra készülünk, hogy minden Piros csoportra nevezett játékosuk bevethető lesz és egyértelműen a győzelemre törnek majd. Azonban a mi célunk sem lehet más: a két bajnoki pontért utazunk Debrecenbe.

Következő mérkőzés

Debreceni EAC U23

Salgótarjáni KSE

2024. szeptember 29., vasárnap, 17.30 óra

Salgótarjáni KSE (2023/2024)

SKSE... több, mint kosárlabda! Mert Salgótarján megérdemli!

Legutóbbi cikkek

Kapcsolat

Cím: 3100 Salgótarján
Mártírok út 1.

Mobil: +36 70 366 9127

Email: .